APATIN SE PRIDRUŽIO AKCIJI “BORBA ZA ČIST VAZDUH”

Podelite:

Pod nazivom “Borba za čist vazduh”, pokrenuta od strane inicijative “Ne davimo Beograd” i “Građanskog fronta”, danas su održana okupljanja i protestne akcije u više od 20 gradova širom Srbije, a među njima je bio i Apatin. Aktivisti Udruženja građana “Bez straha” obišli su tri lokacije u Apatinu želeći da ukažu na alarmantnu situaciju kada je u pitanju odnos prema prirodi i činjenicu da institucije ne rade svoj posao i ne brinu o interesima građana.

“Narednih dana od lokalnih organa tražićemo preduzimanje konkretnih mera koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja problema lošeg kvaliteta vazduha. Naše zdravlje, zdravlje naše dece, naših prijatelja, komšija i generalno cele zajednice je već godinama ugroženo. Razlog za to je između ostalog nebriga i konstantno i kontinuirano ignorisanje upozorenja. Merenja i razne analize urađene u prethodnom periodu pokazuju stvarnu ozbiljnost problema i on se neće sam rešiti. Zajedno moramo da se izborimo za zdravu životnu sredinu”, poruka je UG “Bez straha”.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji tokom jedne godine preuranjeno umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, po čemu je Srbija druga u Evropi.

Aktivisti UG “Bez straha” iz Apatina obišli su divlju deponiju na obodu romskog naselja, potom lokaciju gde se ispuštaju otpadne vode na tzv. Limanu na Dunavu i mesto gde je pre samo nekoliko dana posečena šuma preko puta apatinskog brodogradilišta.

Podelite: