Biće skoro propast sveta

Podelite:

Ma neće, ali da se podsetimo.

Beše nekad u Apatinu pruga, pa stanica sa pet koloseka, svako selo imalo je školu, a u generaciji je bilo po više odeljenja, pa Domove zdravlja, doktore na stažiranju, banku, Dom kulture, nešto što se zvalo “Karavan mladih”. Imao je Apatin tada oko 20.000 stanovnika, sa selima duplo toliko. Porodiliše, kako smo ga kasnije zvali “kod Komiteta”, pa ono novo preko puta “Dva druga”. Pa tri bioskopa. Postojao je i Opštinski sud sa osam sudija, pa dvoje sudija za prekršaje, do nedavno i Uprava prihoda.

A onda, već decenijama unazad, malo po malo, zahvaljujući vlasti iz Beograda i nedostatku sposobnih političara, Apatin je gubio status varošice i lagano postaje zabit u Srbiji po principu čira na donjem delu leđa. Ona politička centralizacija vukla je za sobom i centralizaciju kadra odanu stranci po vertikali na uštrb mesta svoga stanovanja. U redu smo da izgubimo i Katastar, kompletno zdravstvo da pređe u republičke ruke, a šuška se i o zatvaranju nekih škola.

Nije ovo priča tipa “Žal za prošlim vremenima”, nego vapaj… (čitaj: psovka) da se dozovemo pameti. Oni što su pre četiri godine nosili transparente “Odmorite se, zaslužili smo” polažući kao garanciju svoju mladost, nesvesni koliko ne znaju, a opet nadajući se da će im politički saborci iz Beograda pomoći na svaki njihov mig, doveli su nas da i ono obećano, kao luka, kao pristan, kao slobodna carinska zona, više nije ni na nivou obećanja bar do 2035. godine, a Apatina u projekciji Srbije nema ni u tragovima (https://www.mgsi.gov.rs/sites/default/files/RJU_K3_300.jpg).

Na pomen regionalnih koordinatora, skriveni kao miševi klimaju glavama u znak odobravanja, dok na svaku odluku odnošenja i onoga malo što je ostalo, nevešto izigravaju fikuse i saksije koji kao ništa ne znaju. Platimo klizalište, dođe partijski drug i odnese ga bez pitanja, izdvoje 81,5 milion za put od 5,00 metara, dođe opet partijski, kaže skrati to na 3,00 metra, resto para ćemo nekako prebaciti na stranku, kao što smo onomad za brendiranje kancelarije stranke prebacivali da opština plati.

A kadar, ubilo se. Drže nešto ovih lokalnih podobnih i ćutljivih, uplašenih za svoje male privilegije, pa natovare “somborski” kadar da nam vode finansije, opštu upravu, kontrolišu ove prve poplašene, kao da Apatin nema dovoljno dobrih i kvalitetnih ljudi da vode ovo što se još uvek naziva grad.

Epilog: bilo je loše unazad, biće još gore. Nema nas nigde u perspektivi razvoja. Na listi SNS-a za republičke izbore niti jedan kandidat iz Apatina, pa ko će nas onda predstavljati? Lokalna ekipa nije se izborila za poštovanje ni u sopstvenim redovima. Verovali su u sebe, ali što bi jedan mudrac rekao: “Teška je mački teleća glava”. Precenili ste se. Izuzimajući jaslice, izgleda da će vaš najveći doprinos biti napravljeno autobusko stajalište kod “Kormorana”. Ali zato nećete štediti na svojoj propagandi i ličnoj promociji. Nema nam spasa dok ne shvatimo da je partijsko organizovanje po vertikali zlo za lokalne samouprave. Ko god bio na vlasti, a vuče konce od gore, vući će ih za sebe i gušiti male gradove poput Apatina.

Budućnost političkog delovanja jeste u političkom aktivizmu lokalnih pokreta. Bez diktata od gore, jer nema ko da ga da, a lokalci ipak više vole svoj grad nego što ga voli neko udaljen stotinama kilometara. Zbog svega toga, iskreno ovim našim “partijskim lokalcima” što ovih dana kače jedinice na svoje profile, želimo što pre da vidimo leđa.

Srdačno Vaši “Bez straha”.

ZatoBojkot

Podelite: