“SMIJEHOM STRAH POKRIJEM UVIJEK”

Podelite:

Dok je Covid-19 harao po Aziji, uspavana Srbija se kretala od stava “još jedna prevara” do “daleko je”, tek sa kojom senzacionalističkom vesti tipa “Informer-Kurir-Alo” – ne može nam niko ništa. Za to vreme, pod plaštom budućeg faktora stabilnosti, kupovali su se “panciri”, tražili po svetu neki sistemi S, nabavljali polovni MIG-ovi, prodavala proizvodnja “Krušika” na crno ili belo, po principu “spremajmo se kao da će sutra rat”. Pričalo se da nam nikad bolje nije išlo, državna kasa puna, cela država ko zlatara Majdanpek. A nije htelo da se vidi koliko je zdravstvenih radnika otišlo ka zapadu, kakve su bolnice, kakva je oprema, kako se lečimo.

Verovalo se više onome: Ja sam njemu rekao “Ajde probaj da dođeš po medicinske sestre…”, a onda se pojavi oglas kako Nemci raspisuju konkurs za zdravstvene radnike iz Srbije. Kupovale su se diplome, čuvala mesta za nestručne političke kadrove, partijska knjižica je bila ulaznica za visoko društvo. Kad je došao do Italije, bio je to smešan virus, predlagao se šoping u Milanu, žene nisu htele, sezonski grip je smrtonosniji, raspisuju se izbori, skupljaju se potpisi kad ono… Evo ga, tu je. Ma nema veze, smešan je, Krušik je važan, kampanja je važna (doduše opremiše svoje štabove maskama i rukavicama – za našu decu), pa u Valjevo na masovku. A danas, zabrinute face, gotovo panične. Loša, reklo bi se tragična gluma na konferencijama za medije, sa najavom masovnog umiranja, prebacujući krivicu na dijasporu, na narod, uz viku na sve nas kao da smo mu svi “partijski drugovi” pred kojim moramo mirno da stojimo, jer se njemu srce cepa zbog gluposti i neodgovornih postupaka u Valjevu. Samo on nikada nije kriv, uvek su krivi drugi.

Da li je zdravstveni sistem iako je imao četiri meseca dočekao pripremljen pandemiju?

Da li se o svemu trebalo pre razmišljati?

Da li je na vreme trebalo preusmeriti sredstva sa kupovine oružja u zdravstvo i zadržati medicinsko osoblje?

Da li je postojala mogućnost da se na zaštitne maske i zaštitne rukavice ne čeka 22 dana od proglašenja vanrednog stanje?

Da li sada treba da vazdižemo lik i delo zbog nabavljanja medicinske opreme “na crno” pa makar to bilo i po osnovu nekorektnih postupaka drugih ili prema drugima zaplenom raspiratora u tranzitu?

Da li smo mogli na vreme obezbediti testove ili je “velika pobeda” što u danu uvođenja vanrednog stanja niti jedno lice nije testirano, prepostavljamo, zbog nedostatka testova, pa taj dan nismo ni imali zaraženih?

Da li moramo da strepimo da će izmisliti nešto gore od Sajma? Moglo je bolje, no u ovoj podeli takve smo karte dobili. Nije vreme za kukanje, čuvajte se ljudi. Vanredno stanje pruža mogućnost da se onaj ko ga uvodi okoristi na razne načine sve pod izgovorom više sile i višeg cilja.

Često nerazumno, pod faktom usmenih naredbi i usmenih pouka o pravnom sredstvu ljudi se stavljaju u pritvor. Ne dozvolite sebi da zbog nepoštovanja naredbi bivate izloženi riziku. Važno je da preživimo, odgovori će se davati kasnije. Da li će Đilas iskoristiti ovu situaciju? More Barbara… Marš.

advokat
Željko Rajčević

Podelite: